Tepebaşı Meşrutiyet Caddesi
Tepebaşı Meşrutiyet Caddesi

1908 ve 1995 yılından Tepebaşı fotoğrafları

Beyoğlu’nun en önemli caddelerinden biri sayılan Meşrutiyet Caddesinin 24 Temmuz 1908 tarihindeki durumunun kartpostalı.

Osmanlı siyasal rejiminde 23 Temmuz 1908 tarihine kadar açık bir çoğulculuk yoktu. Bu tarihte Osmanlı insanı “Hürriyetin ilanı” ile birlikte sokaklara dökülmüştü. Rumu, Ermenisi, Yahudisi, Kürdü, Türkü yollara düşüp eşitliğin ve kardeşliğin, özetle hürriyetin havasını hep birlikte solumuşlardır. Satış binasının bir yüzü bu ünlü caddeye bakan “Bon Marche” firmasının yayınladığı bu mutlu ve kalabalık topluluklardan birini gösteren fotoğrafı.

Günümüzde bu cadde üzerindeki eski binaların bir kısmı yıkılmış yerine beton apartmanlar yapılmıştır. Karşı sırada bulunan Şehir Tiyatrosunun Dram ve Komedi kısımları yıllar sonra yanarak yok olacak, 1980’li yıllarda katlı otopark, sergi ve konferans salonlarından oluşan bir kompleks yapılacaktır.

Günümüz insanları bugün her metresi ile tarih kokan bu caddeden; eski fotoğrafta görülen heyecanlı topluluktan habersiz, yoğun iş temposunda geçip gitmektedirler.

Şubat 1995 – Yeni Yüzyıl Gazetesi Arşivi