1987 referandum sonuçları / Demirel: Erken seçim baskındır

1987 referandum sonuçları sonrası yaşanan gelişmeler. Eski Başbakanlardan Süleyman Demirel, yasaksız ilk basın toplantısında erken seçim kararını eleştirirken bu koşullarda Türkiye’nin yeniden tartışmalara gebe olduğunu öne sürdü.

Süleyman Demirel dün yasaksız olarak ilk kez basın toplantısı düzenledi. Bu basın toplantısı, TV kameramanları tarafından görüntülenerek, haberler arasında dün akşam TV’de gösterildi. Demirel, bu basın toplantısında, erken seçim konusunda “Seçim sağlıklı olmalı. Sık boğaz edilirse millet iradesine fesat karışmış olur. Bu şekilde bir düzenleme ile yapılan iş baskındır. Bunun neticesi sağlıksız siyasettir” dedi. Süleyman Demirel erken seçimi boykot konusunda “Henüz aydınlığa çıkmış değil. Cindoruk ile konuşun” diye konuştu.
Demirel, yapılacak erken seçimin sağlıksız olduğu konusunda görüşlerini şöyle anlattı:

“bu sağlıksız bir seçimdir. 1.8 milyon kişi 5 sene evvel halk oylamasına katılmadı diye hala seçime girmeme cezasıyla cezalı. 8 Kasım’da sona eriyor. 8 Kasım’dan sonra seçimi yapsalardı ne olurdu? 1.8 milyon vatandaşımız daha vatandaşlık haklarını kullanırdı. Bir taraftan ülke dışında bulunan vatandaşlarımıza 75 gün önceden henüz propaganda yokken sandık açıyorsunuz. Öte yandan ülke içinde bulunan 1.8 milyon kişiyi ihtilal şartları içerisinde beş sene evvel seçim sandığına gitmedi diye cezalandırıyorsunuz. Adalet bunun neresinde.”

Süleyman Demirel erken seçim yasası ile propaganda süresinin kısaltılmasını eleştirdi. Bu durumu baskın olarak nitelendirdi ve Türkiye yine tartışmalara gebedir dedi.

Bu eski gazete haberi 8 Eylül 1987 tarihinde yayınlanmıştır.