1987 referandum sonuçları / Demirel’den açıklama

1987 referandum sonuçları sonrası gelişmeler. Eski başbakanlardan Süleyman Demirel, referandum sonuçlarını değerlendirdi.

Referandumdan sonra ilk kez bir basın toplantısı düzenleyen Demirel, referandum sonuçlarını “Sevinç verici” olarak buldu.

Demirel, “Sonuç sevinç vericidir. Türk demokrasisinin karşı-sına çıkan devlet gücü mağlup olmuştur” dedi. “Erken seçime evet ama..” Erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ve buna kimsenin itiraz edemeyeceğini savunan Demirel şöyle konuştu:

“Halkın önüne çıkacaksınız ve dediğiniz olmayacak. O zaman ya bırakıp gideceksiniz ya da seçime gideceksiniz. Seçim sağlıklı olmalıdır. Seçim sık boğaz edilirse millet iradesi gerçek şekilde ortaya çıkmaz. Millet iradesine fesat karıştırılmış olur. Bu sağlıksız seçimdir. Millet iradesinin sık boğaz edilmesine itirazım vardır.”

Mümkün olmayan şeyler

Erken seçim kararı konusunda Özal’ı anti demokratik olmakla suçlayan Demirel, şöyle konuştu:

“Partimizin menfaati bunu gerektiriyor diye erken seçime gitmek, anti demokratik bir tutumdur. Seçim parti menfaati için değil, ülke menfaati için yapılır. Hem baskına getirip halk iradesinin iyi bir şekilde tecelli etmesini önleyeceksiniz. Sonra kendinizi demokrat sayacaksınız. Bunlar mümkün değildir”

“TRT’ye imtiyaz gösterin”

Demirel’in basın toplantısını TRT de izledi. Demirel, çalışma odasındaki basın toplantısına “Durumu hoş görün, 7 senedir bu dört duvar arasındayım. Buradan yavaş yavaş dışarı çıkacağız, daha geniş yerlerde de konuşacağız” sözleriyle başladı. Demirel, bir ara foto muhabirlerine “TRT’ye imtiyaz tanıyın. Bu eve 7 senedir ilk kez geliyorlar” dedi.

Bu eski gazete haberi 8 Eylül 1987 tarihinde yayınlanmıştır.