1987 Referandumu / Erkan Yolaç evet-hayır yorumu

1987 referandumu öncesi gelişmeler… Televizyonda pazar günleri zevkle izlediğimiz “Evet-Hayır” programının sunucusu Erkan Yolaç, Türkiye’nin en büyük yarışması olan “Evet-Hayır” referandumunda sunuculuk yapamayacak.

Referandum’dan bu pazar “Evet mi, yoksa hayır mı?” çıkacak sorusuna net bir cevap veremeyen ve kendi oyunun rengini belli de etmek istemeyen ünlü “Evet-hayır”cı konuyla ilgili görüşlerini açıklamadan önce “Evet-Hayır” yarışmasının nasıl başladığını da gizlemedi.

26 yıldır Türkiye’de gerek beyazcam gerekse de sahnelerde Erkan Yolaç’ın sevimli ve başarılı sunuculuğu ile süregelen ve vatandaşın ilgisini kazanan “Evet-Hayır” yarışmasını ilk kez Avrupa’da Orhan Boran görmüş..

Türkiye’ye geldikten sonra da bu yarışmadan Erkan Yolaç’a söz açarak onun bu yarışmayı Türkiye’de yapmasını istemiş.. “İşte” diyor Erkan Yolaç “O gün bu gündür millete evet hayır dedirtmek için ter döküp duruyoruz” 26 yıldır ekmek parası olarak kullandığını söylediği yarışmayı çok sevdiğini de gizlemeyen Yolaç, “Evet-Hayır” yarışmasının en büyüğü ve heyecanlısı olarak 6 Eylül Referandumunda görevi olmadığını, Bu yarışmada politikacıların görevli olduğunu ve onların terleyeceğini söylüyor. Gittiği her yerde “Evet-Hayır” cı olarak tanınan Erkan Yolaç, “Çok merak ediyorum, bu kez kim mehter marşı ile gelip, İzmir marşı ile gidecek.” diyor ve şöyle devam ediyor: “Ben bu işi 26 yıldır zevkle yapıyorum. 26 yıldır bütün Türkiye’ye ‘evet-hayır’ dedirttim. Bu benim ekmek param. Bu kez bensiz bir ‘evet-hayır’ programı, Türkiye’nin en büyük yarışması yapılıyor. Sonucunu çok merak ediyorum.” Bütün Türkiye’ye “evet-hayır” dedirten Erkan Yolaç’a, “Siz ne diyeceksiniz?” diye sorduk, “Ben hep başkalarına söylettim. Kendim hiç böyle bir yarışmaya katılmadım. Bilemiyorum.” dedi.

Bu eski gazete haberi 2 Eylül 1987 tarihinde yayınlanmıştır.