Alan Karakolu Baskını
Alan Karakolu Baskını

1992 Şemdinli Alan Karakolu Baskını Fotoğrafları

106 teröristin öldüğü, 10 erin şehit olduğu Alan sınır karakolu baskınından sonra savaş alanında ilk fotoğrafları Meydan muhabiri Adnan Gerger çekti.

Dağ taş, PKK’lı militanların cesetleriyle doluydu. Cesetlerin 43’ü Türkiye tarafında, 63’ü ise İran topraklarında yer alıyordu.

Birçok yaralı militan da baskına geldikleri kamyonlara yüklenerek kaçırılmıştı. Tam İran sınır noktasındaki tepede Türk bayrağı dalgalanıyordu.

Fotoğraf altı yazılar;

Sabah saat 05 suları idi. Ortalık henüz aydınlanıyordu ki İran sınırından Türk topraklarına sızan yüzlerce PKK’lı terörist Şemdinli’deki sınır jandarma kakaroluna saldırdı. Nöbetçi askerlerin de ağır silahlarla ateş açan teröristlere anında karşılık vermesi ile çatışma çıktı.

1992 Şemdinli Baskını

1992 Şemdinli Baskını

Ağır kayıplar veren PKK’lılar kaçmak zorunda kaldı. Şiddetli çatışmaların ardından Türk topraklarında 43, İran topraklarında ise 63 teriröstin cesedi kaldı. Daha sonra bu cesetler güvenlik güçlerince bir araya getirildi.

PKK en ağır kaybını verdi

Son zamanlarda Güneydoğu’nun yanı sıra bazı büyük kentlerde de birbiri ardına eylem gerçekleştiren PKK, Şemdinli Sınır Jandarma Karakolu’na düzenlediği baskında en ağır kaybını verdi. Güvenlik güçleri ile aralarında çıkan çatışmada 106 terörist öldürülürken, çok sayıda terörist de yaralı olarak arkadaşları tarafından son anda kaçırıldı.

1992 Şemdinli Alan Karakolu Baskını: Amaçları bayrağı indirmekti

PKK’lı teröristlerin baskına girişmeden önceki amacı sınırdaki tepede dalgalanan Türk bayrağını indirmekti. Bunu gerçekleştirmek için olanca kuvvetleri ile saldırıya geçen teröristler Mehmetçiğiin gücü karşısında büyük bir bozguna uğradı. PKK militanları roketatar, havan topları ve ağır silahlarla giriştikleri saatler süren çatışma sırasında birçok ölü verdi.

Türk bayrağı tepede

Şemdinli baskınında 106 ölü veren PKK’lılar, yaralılarını da kamyonlarla İran topraklarına doğu kaçırıyor, ama indirmek için geldikleri Türk bayrağı hala sınır bölgesindeki tepede böyle dalgalanıyordu.

Eylül 1992 – Meydan Gazetesi Arşivi