Fuat Doğu - MİT
Fuat Doğu - MİT

MİT Müsteşarı Fuat Doğu: Demirel’e darbeyi haber vermedim

12 Mart 1971’de MİT Müsteşarı olan Fuat Doğu, darbe yapılacağını saatler önce bildiği halde dönemin başbakanı Süleyman Demirel’e haber vermediğini 23 yıl sonra itiraf etti.

Fuat Doğu, itirafını bu gece Show TV ekranında yayınlanacak olan 12 Mart Belgeselinde açıkladı. Doğu, Demirel’in, darbeyi 12 Mart sabahı kendisinden öğrendiğini de söyledi.

12 mart döneminin MİT Müsteşarı Fuat Doğu, darbe haberini, ülkede durum kritik olduğu ve kardeş kanı dökülmemesi için Demirel’e haber vermediğini söyledi, “Böyle hareket ettiğim için de memnunum” dedi.

  1. sayfadan devam;

Emekli MİT Müsteşarı Fuat Doğu, şok açıklamalarda bulundu ve “12 Mart Muhtırasını saatler önceden öğrendiği halde, kanlı olaylara yol açabileceği düşünesiyle, bağlı bulunduğu dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’den gizlediğini” söyledi.

Şimdiye dek gazetecilerle hiç görüşmeyen, kamera karşısına çıkmayan, 1970 döneminin “asker kökenli” MİT Müsteşarı Doğu, bu gece Show TV ekranlarına gelecek 12 Mart Belgeselinde 23 yıllık sırrını kamuoyu önünde açıklayacak.

Doğu, 11 mart gecesi, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç tarafından, “darbeyi Cumhurbaşkanına anlatmakla” görevlendirildiğini açıkladı. Doğu, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’la yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:

“Ben Sunay Paşa’ya gittim, dedim ki; Sayın Cumhurbaşkanım beni Genelkurmay Başkanı gönderdi. Şimdi toplantıdalar. Yarın bir darbe yapacaklar. Size bildirmemi emrettiler:” Sunay Paşa, tabii, “iyi oldu” veyahut da “Kötü oldu” diye bir şey söylemedi. Fakat simasında bir üzüntü hissettim. “Peki Fuat Paşa” dedi ve ayrıldım.

11 mart geceyarısı meydana gelen bu gelişmeden sonra evine döndüğünü ve kendi kendine bir durum değerlendirmesi yaptığını anlatan Fuat Doğu şunları ekledi:

“Eve geldiğim zaman düşündüm. Eğer bu haberi verirsem, haklı olarak sayın Demirel, seçimle işbaşına gelmiş bir başbakan olarak karşı çıkacaktı. Kendisiyle beraber partisi de karşı çıkacaktı. Halbuki durum çok kritikti. Karışıklık, bir mücadeleye, belki de kanlı bir mücadeleye, sert bir mücadeleye dönüşecekti. Sayın Demirel, “Ben halk iradesiyle geldim” diyecek, binaenaleyh böyle bir emirle yerini bırakmayacaktı. Bu da hakkıydı tabii. Bir mukavemet başlayacaktı. O mukavemet neyle karşılaşacaktı? Öyle yumuşak değil belki daha sert bir darbeyle. Menderes’in durumunu gördünüz. Kızılay’da ne hale gelmişti. O tabloların tekerrür etmemesi bakımından ben şahsen Demirel’e bunu söylemedim. Söylemediğim için bugün çok memnunum.”

12 mart sabahı Sunay’ın kendisini telefonla arayarak, “Darbe haberini Başbakan Demirel’e iletmesini” istediğini kaydeden Fuat Doğu, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanı telefon etti. Bana Fuat Paşa, Başbakan’a söyleyin. Ayrılsın” dedi. Ben Cumhurbaşkanına dedim ki, Efendim ben teşkilat olarak kendilerine bağlıyım. Acaba haberi, genel sekreterinizle veya başka biriyle gönderemez misiniz? Cumhurbaşkanı hayır dedi. Siz söyleyeceksiniz.”

Cumhurbaşkanıyla yaptığı bu görüşmeden sonra Güniz Sokak’taki evin numarasını çevirdiğini ve Demirel’in darbeyi kendisinden duyduğunu belirten Doğu, şöyle dediğini aktardı:

“Cumhurbaşkanımız zatıalinizin çekilmenizi rica ediyorlar. Bir darbe oldu. Yani Kuvvet komutanlarının bunu arzu ettiklerini söylediler.”

Haziran 1994

Eski Siyasi Haberler için sitemizi takibe devam edin.