Necip Fazıl Kumar Baskını
Necip Fazıl Kumar Baskını

Necip Fazıl kumar baskınında yakalandı

Bir kumarhanede 19 kişi yakalandı. İçlerinde bulunan Necip Fazıl eser yazmak için kumarhaneye gitmiş.

Emniyet 2’inci şube memurları evvelki gece sabaha karşı Beyoğlu’nda büyük bir kumarhaneyi basmış ve içlerinde piyasada tanınmış iş adamlarının bulunduğu 19 kişiyi bakara massı başında suçüstü yakalamışlardır. Hadisenin cereyan şekli şöyledir:

Beyoğlunda Pire Mehmet sokağında 14 numaralı apartmanın zemin katında oturan Fevzi Gürel ve kardeşi Fethi Gürel’in bu yeri kumarhane olarak işlettikleri zabıtaca haber alınmıştır.

Necip Fazıl Kısakürek Kumar Baskını

Necip Fazıl Kısakürek Kumar Baskını

Evvelki gece bizzat Emniyet müdürünün idaresinde bulunan 30 sivil memur burayı sararak gereken tertibatı almış ve beklemeye başlamışlardır. Son olarak da içeriye yanında Zurnik Berç adında biri olduğu halde Büyük Doğu mecmuası sahibi ve Büyük Doğu cemiyeti başkanı Necip Fazıl Kısakürek girmiştir.

Memurlar saat tam 2.30’da baskın yapmış ve ev sahipleriyle masa başında bulunan 18 kişiyi suçüstü yakalamışlardır. Bunlar: Fevzi Gürel, kardeşi Fethi Gürel, Mehmet Şakir Özkan, Mustafa Akşar, Nevzat Alçıcı, Zurnik Berç, Emin Kaya, Hasan Şemil, Nurettin Kekçioğlu, Orhan Emgirgör, Necip Fazıl Kısakürek, Burhanettin Su, Vasil Çar, Ligor Karabaçoğlu, Seyfettin Çıkaran, Fahri Kutbay, Abdurrahman İnci, Mansur Gündüz ve Agah Berin adlarındaki şahıslardır.

Oynayanlar evvela Emniyet Müdürlüğüne getirilmiş, geceyi müdüriyette geçiren sanıklar dün sabah nöbetçi bulunan Beyoğlu cürmümeşhut mahkemesine sevk edilmişlerdir. Bu sırada bir takım hadiseler olmuş, sanıklardan tacir Fahri Kutbay, orada hazır bulunan gazetecilere ve foto muhabirlerine bastonla hücum etmiştir.

Tacir memurlar tarafından tutulmuşsa da, savurduğu baston darbelerinden biri bir gazete fotoğrafçısının başına isabet etmiştir. Bu suçundan dolayı da sanık hakkında ayrıca kanuni takibat yapılmıştır.

Necip Fazıl Kumar Baskını

Necip Fazıl Kumar Baskını

Sanıkların duruşmalarına saat 16’da Beyoğlu 1’inci sulh ceza mahkemesinde başlanmıştır.

Yapılan hüviyet tesbitinden sonra, sorguya çekilen sanıkların hepsi de kumar oynama fiilini katiyetle reddetmişlerdir.

Necip Fazıl kumar baskını sırasında röportaj yapıyormuş

Bu meyanda dinlenen Necip Fazıl Kısakürek ezcümle şunları söylemiştir:

“Ben gazeteci ve muharririm. Kumar oynayanların ruhi ahvali üzerinde incelemeler yapıyor ve bu mevzuda yeni bir eser meydana getirmek istiyorum. Bu arzumu arkadaşım Agah Berim’e söylemiştim. O da bana ‘Ben bu akşam bir yere davetliyim, gel seni de götüreyim. Belki aradığını orada bulursun’ dedi. Bunun üzerine de kalkıp buraya geldik, şunu itiraf ederim ki aradığımı burada bulamadım. Zira kimse kumar oynamadı. Yalnız küçük bir eğlence için oyun yapılacaktı ve yapıldı; mesele bundan ibarettir. Ben kumarı ahlaki bir mevzu olarak ele almış bulunuyorum. Fakat kendim asla oynamam ve oynamadım.”

Ev sahibi Fevzi Gürel de ifadesinde:

“Ben bu kısmı Mansur Gündüz’e kiralamıştım. O kumar oynatıyormuş, bunda benim kabahatim yoktur” demiş. Müteakiben sorguya çekilen Mansur Gündüz de:

“Toplantımızın kumarla ilgisi yoktur. Maksadımız bir içki alemi yapmaktı. Fakat olmadı” demiştir.

24 Mart 1951