Kirlian Fotoğrafçılığı
Kirlian Fotoğrafçılığı

Yeni bir buluş: Kirlian fotoğrafçılığı

Kirlian metodu ile çekilen fotoğraflar bilim alanında araştırmacılara büyük yararlar sağlayabiliyor.

Elektro veya kontact fotoğrafçılığı bio-fizik sahasında yepyeni ufuklar açıyor. Bu teknik ilk kez iki Rus tabiat bilgini tarafından uygulanmıştır. Bunlar Semyon ve karısı Valentina Kirlian’dır. Objeleri direkt olarak film üzerine basmakla Kirlian’lar bu objelerin etrafında yüksek gerilimli elektromanyetik alanların fotoğrafa yansıdığını fark ettiler.

Yaşayan maddelerin veya küçük deniz hayvanlarının, böceklerin bu şekilde çekilen fotoğrafları iki bilim adamına şaşırtıcı, inanılmaz sonuçlar vermiştir. Çok ince hüzmeler halinde sızan ışık haleleri bu fotoğraf tekniği sayesinde açığa çıkarılmıştır. Özellikle canlı organizmaların böyle çekilen fotoğraflarında ortaya çıkan bu yeni buluş birçok bilim adamını yeni araştırmalara yöneltmiştir. Adeta organizmanın canlılık fonksiyonu bu haleler içinde çok ince damarlar şeklinde saçılmıştır. Bu gözle görülür hale gelmiştir.

Kirlian Fotoğrafçılığı

Kirlian Fotoğrafçılığı

Bu tabii olayı bu denli inanılmaz ve güzel görüntüyle tespit edebilmek Kirlian fotoğrafçılığı metodunun harika tekniğine dayanmaktadır, şüphesiz. Burada basit olarak çıkan sonuca göre hayat fonksiyonu karışık bir elektrottan meydana gelmektedir. Bu alan fotoğraf filmi üzerine yansımaktadır. Bu yayılma yüksek gerilimli bir elektrik alanı meydana getirmektedir. Bu da filmin emülsiyon maddesi üzerinde meydana çıkıyor.

Yaşayan organizmalar aslında basit bir yapıya sahip değildir. Organizmaların içinde zamana göre çeşitlilik gösteren birçok faaliyetler meydana gelmektedir.

Kirlian ve onun batıdaki bazı izleyicileri bu çeşitliliğin fotoğrafa yansıdığının farkına vardılar. Bu durum bütün canlı organizmalar için geçerli olmuştur.

Yapılan deneyler insanların da bu konunun içinde olduğunu göstermiştir. Aynı şartlar altında aynı şahıslardan alınan bu tür elektrofotoğraflar şahısların içinde bulundukları ruh durumlarına göre, organizmanın hastalıklarına göre haleler çeşitli renklere bürünmektedir.

Kirlian bu sistemini bitki hastalıklarının ortaya çıkarılmasında da kullanmıştır. Hatta kendindeki bir fiziksel rahatsızlığa bu sistemi uygulayarak bu belirtileri henüz gelişme safhasındayken tespit etmiştir.

Burada görülen fotoğraflar Kirlian metodunun batı dünyasındaki iki izleyicisi tarafından alınmıştır. İngiliz John Cutten ve Kaliforniyalı Richard Szumski.

Bu yazı 1977 yılında Hayat dergisinde yayınlanmıştır.