1975 THY Kazası
1975 THY Kazası

Ocak 1975 THY Marmara Denizi kazası

THY F-28 yolcu uçağı İzmir’den İstanbul’a gelirken Çekmece açıklarında denize düşmüş ve 41 kişi boğularak feci şekilde ölmüştür.

ÖN NOT: Hostes Leyla Önal’ın yeğeni Elif’in biletsiz yolculuk yapması sebebiyle kayıp sayısının 41 değil 42 olduğu ertesi gün ortaya çıktı. O yüzden haberde ölü sayısı 41 olarak verilmiş.

Olay şehir cereyanının kesilmesi üzerine Yeşilköy Hava Meydanı’nın karanlıkta kalması nedeniyle meydana gelmiştir.

Dün saat 18:00’de 37 yolcu ve 4 mürettebatla İzmir’den son kalkışını yapan THY’nin Bursa uçağı saat 18.42’de Yeşilköy Hava Meydanı üzerine gelmiş ve kuleden iniş müsaadesi istemiştir. Kule uçağa iniş müsaadesi vermiş, ancak aynı saatte şehir cereyanı kesilmiştir. Bu nedenle Yeşilköy civarı ile birlikte pist de korkunç bir karanlığa gömülmüştür. İşte tam bu sırada kaptan pilot Mehmet Topçuoğlu pisti tutturamadım kalkıyorum demiş ve yeniden kalkışa geçmiştir.

Bu durum karşısında Yeşilöky Havaalanı kulesi uçağa bu kez Topkapı hattı denilen bölgeye almış ve kendisine yeniden iniş yolu vermiştir. Bütün bunlar olurken uçakla radyo telefon bağlantısı aralıksız devam etmiştir. Pilot, son olarak “dönüş yaptığını” bildirmiş ve o andan itibaren bağlantı kesilmiştir.

İlgililer dönüş sırasında şiddetli bir rüzgar sağanağının uçağı alabora etmiş olması ihtimalinin çok kuvvetli bulunduğunu söylemişlerdir. Bir başka, ancak zayıf bir ihtimal de tam dönüş sırasında uçağın iniş ve kalkışını düzenleyen flapların kilitlenmesidir. Bu ihtimali ileri sürenler, İzmir Havaalanında meydana gelen Van uçağı kazasına böyle bir kanat kilitlenmesinin yol açmış olduğuna işaret etmektedirler.

Havaalanı yetkilileri uçakta bir arıza olmadığını, eğer böyle bir durum olsa pilotun bunu alana bildireceğini söylemişlerdir.

Uçakla irtibat kesildikten sonra İzmir Ankara Bursa Bandırma havaalanları ile Sofya ve Atina havaalanlarına durum bildirilerek oralara bir iniş olup olmadığı sorulmuş, ama buralardan iniş olduğu yolunda bir haber alınamamıştır. Bu durum uçağın denize düşmüş oludğu ihtimalini kuvvetlendirmiştir.

THY uçağı Marmara Denizine düştü

Uçağın parçaları balıkçılar tarafından Çekmece açıklarında bulunmuş, böylece uçağın denize düşmüş oludğu kesinlikle tespit edilmiştir.

Uçaktan kurtulan olup olmadığı henüz bilinmemekte ve aramalara devam edilmektedir.

Türk Hava Yolları işletme müdürü saat 23’den sonra yaptığı açıklamada uçağın düşmüş oludğunun kesinlikle anlaşıldığını bildirmiştir. İşletme Müdürü Atilla Çelebi açıklamasında şunları söylemiştir:

“F-28 tipi Bursa yolcu uçağı 18.42’de inişe geçtiği sırada şehir cereyanının kesilmesi nedeniyle pisti pas geçmiş ve yeniden havalanmıştır. Uçak bundan sonra şehrin üzerinde yeniden tur atmış ve inişe başlamıştır. Uçakla alan kulesi arasında son konuşma pilotun pisti pas geçmesinden sonra olmuş ve pilot “Meydan turunu tamamladım. İnişe geçiyorum” demiş, ancak ondan sonra hiçbir haber alınamamıştır.”

Daha sonra balıkçılar, çekmece açıklarında denizde yüzen bazı parçalar bulmuşlardır.

Balıkçıların getirdiği bu parçaların incelenmesi sonunda bunların uçak parçaları olduğu anlaşılmış, bundan da Bursa uçağının dönüş sırasında denize çakıldığı kesinlikle tesbit edilmiştir.

Deniz Kuvvetlerine ait Sahil Koruma gemileri ile araştırma ve kurtarma gemileri kaza bölgesinde arama yapmaktadırlar. Kazadan kurtulan olup olmadığı henüz belli değildir.

Her şey 22 saniyede oldu

Yeşilköy Hava Limanı müdürü Kenan Ertan, THY’ye ait Bursa yolcu uçağının 22 saniye içinde kaybolduğunu açıklamış tutulan raporlara göre olayı şöyle anlatmıştır;

“Bursa uçağı inişe geçtikten sonra piste değdi değecek görünüşteydi. Ancak tam o sırada elektrikler kesiliverdi. Yeşilköy’de elektrik kesilmesi sık sık olur. Bu nedenle otomatik sistem harekete geçirildi ve 22 saniye içinde aydınlatıldı. Kaptan pilot radyo telsizle (dönüşe geçiyorum) dedi. Ancak bu sözlerden sonra uçakla radyo telefon bağlantısı kesildi. Bizi şaşırtan, kaptan pilotun dönüşe geçiyorum demesinden sonra alana inmeyişi oldu.”

İlgililer büyük bir ihtimalle uçağın tam dönüş sırasında rüzgar sadmesine uğrayarak dengesini kaybettiğini söylemişlerdir.

PAN-AM kalktı

Işıkların kesildiği anda Pan-Am Hava Yollarına ait bir uçak Yeşilköy’den havalanmıştır.

Bir başka pistte bulunan Pan-Am ışıklar kesildiği anda yerden kendini keserek kalkmıştır.

Uçağın kapısı bulundu

1975 THY Uçak Kazası Sonrası bulunan parçalar

1975 THY Uçak Kazası Sonrası bulunan parçalar

THY’nin Bursa Yolcu uçağının içindeki 37 yolcu ve 4 kişilik mürettebatla Çekmece ile Ambarlı arasındaki bölgeye ve denize düştüğü kesinlikle anlaşılmıştır.

Ambarlı petrol ofisine ait bir deniz motoru tarafından uçağa ait kapı ve bazı parçalar denizden çıkarılmıştır. Bu arada hosteslerin servis yaptıkları büfeye ait üst kapakta bulunan parçalar arasındadır. Parçalar Yeşilköy Hava Alanına getirilmiştir.

Çalkantılı denizde arama faaliyeti gece olması nedeniyle son derece güç olmaktadır. Uçağın denize çarpma sonucu parçalanmış olduğu anlaşılmaktadır. Uçağa ait ilk parçalar sahilden 2.5 mil kadar açıkta bulunmuştur. İlgililer aramalar sırasında hiç kimseye rastlanmadığını bildirmektedirler. Kaza sırasında uçağın parçalanmış olması nedeniyle yolcu ve mürettebattan kurtulan olması ihtimalinin çok zayıf olduğu da bildirilmektedir. Deniz Kuvvetlerine ait araçlar ve İmroz Kurtarma Gemisi arama faaliyetini sürdürmektedir.

Bursa uçağı daha önce de arızalanmıştı

Öte yandan Bursa uçağının 4-5 ay önce de bir kaza geçirdiği bildirilmektedir. Bursa uçağı, Ankara’dan İzmir’e gitmek üzere iken arızalanmış ve henüz havalanırken piste düşmüştür. Büyük bir şans eseri olarak bu kazada can kaybı olmamıştı.

Uçaktaki yolcuların adları belli oldu

THY yetkilileri denize düşen Bursa uçağında bulunan yolcuların kimliklerini açıklamışlardır:

Bursa uçağındaki, ikisi hostes olmak üzere 4 kişilik mürettebatın bulunduğu bildirilmiştir. Kaptan pilot Mehmet Topçuoğlu komutasında yardımcı pilot Nusret Demirel ile hostes Serap Özşahin ve hostes Leyla Önal’dan kurulu mürettebatın yönettiği uçakta İstanbul’a gitmekte olan 37 yolcunun bulunduğu kesinleşmiştir.

Yapılan açıklamaya göre uçakta bulunan 37 yolcunun adları şöyledir;

Muammer Harzu, Ünal Paşalar, Aldrigdgef, Atasen Süreyya, Engin Gürgüncan, Mümin Akın, Hasan sevin, Bedi Nebioğlu, Gülbin Şevket, Tuncel Mehmet, Mehmet Çağlayan, Abdullah Ömer, Nejdet Günay, Veber Leon Andioti, Ali Toplar, Ercan Toplar, Mehmet Balaban, Ersin Berkmen, Suna Ersemen, Melike Hocatagılh, Davit Bahar, Ünal Candan, Kamuran Aksu, İzak Kohen, Osman Taşangil, Et Bahar, Salamon Mizrahi, Sara Mizrahi, Sami Ayten, Taner Yenirci, Vedat Kar, Güray Gönülkapan, Melih Nalbantoğlu, İrfan Zincirler, Diler Zincirler, Vet Feden.

31 Ocak 1975 / Son Havadis Gazetesi Arşivi